Barta Család

Barta Család
Piciny családunk

2012. február 25., szombat

Hátfájás, gerincbetegség, gerincsérv ...


Mikor a blogomra gondolok, akkor általában igyekeztem olyan bejegyzéseket tenni, amelyek általában a lelki dolgokkal kell, hogy foglalkozzon, ill. ami az én lelkemet foglalkozatta.  Most azonban már három hete más dolog foglalkoztat. A gerincsérvem. Sajnos kiújult. Négy éve kezdődött az egész. Akkor volt a nagy felújítás a lakásunk belsejében, és mivel mindenbe aktívan belevágtam, hát, a végeredménye a CT alapján egy 7 mm-es kitüremkedés.
Mi is a gerincsérv. Nos ennek a mondatnak a végére azért nem tettem kérdőjelet, mert nem orvosi választ akarok adni. Ez a helytelen testtartásunk vagy épp egy erős fizikai megerőltetéstől adódó gerincprobléma. A gerinccsigolyák között egy zselés anyag található, amely segít abban, hogy a csontok ne érjenek össze, ill. rugalmasak legyenek. Ezt a zselés anyagot egy porcszerű gyűrű veszi körbe, ami amikor megrepedve kiengedi a helyéről ezt a zselés anyagot és az nyomja az idegszálakat, amely részleges, vagy állandó fájdalmat okoz.
Amikor az 5-ős és a 6-os gerinccsigolyák között megvan a kezdetleges, vagy a teljes kitüremkedés, akkor egy folyamatos fájdalom érezhető a bal lábunkban a comb hátsó részétől egészen a bokánkig. Már rosszabb esetekben a láb újak elkezdenek zsibbadni.  
Ha ezek a tünetek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Vannak orvosok, akik azonnali műtétet javasolnak, de nem kell emiatt a Dunának menni, keressünk fel több szakembert. Nem mindenki híve a műtétnek. Ha idegsebészhez megyünk az tuti, hogy műteni akar. Vannak igazán jó szakemberek, de a kezelés biztosan elhúzódik legalább 2-3 hónapig. Függ ez attól, hogy nem-e épp a fölösleges testsúlytól van-e, vagy a folyamatos erős fizikai munkától, vagy éppen a rossz testtartásunk, vagy fekhelyünk miatt.
Nekem 3 hónapba tellett és 5 kiló leadásába, míg rendbejöttem. Utána emelgettem már egy év múlva 50 kg-os cementes zsákot, persze okosan! A mostani gerinc kiújulásom viszont egy szánkózás miatt történt. Itt viszont nem voltam OKOS!
Amit most akarok elmondani ebben a cikkben, csupán iránymutatás, életvitel.
  1. Akinek egyszer gerincsérve lett, az mindig óvatosnak kell lennie, mert az a láncszem mindig gyenge marad! Meg kell tanulni együtt élni vele!
  2. Amint megtörtént a baj, azonnal szakemberhez menjünk! Nos, én először érdeklődnék, mielőtt elmennék bármelyikhez. A lényeg, ne a háziorvossal kezdjük, mert ez ideg(sebész)orvosra tartozik!
  3. A fekhelyünk legyen kényelmes, de egyenes! Igaz, hogy vannak speciális ortopéd matracok, de azok is drágák, vagy épp hamar tönkre mennek! Elég egy deszkalap, vagy épp egy régi szekrényajtó egyik, vagy mindkét szárnya a matracunk alá! Kis párnát használjunk, olyat, amely enyhén lapos és nem túl tömör!
  4. A gerincsérv, vagy gerinc problémákkal küszködőknek a legnagyobb ellensége a hideg. Amint beáll a hideg, meleg cipőt, nadrágot kell viseljünk! Amint komolyabban kihűlt (mondjuk épp egy buszra várva -15 fok hidegben) , az ideggyulladást okozhat, és ha van egy rossz mozdulat, azonnal megvan a baj.
  5. Nehezebb dolgokat csak guggolásból emelhetünk! Amikor gerincfájdalmaink vannak, abban az időszakban az orvosok szerint max 3 kg szabad emelni! Sokan kacagnak, mikor ezt elmondom, de van egy frappáns válaszom – drágább lesz a kezelés, és hosszabb ideig nem képes 1 kg-nál többet emelni. Aki nem járt ebben a cipőben nem tudja elképzelni, de higgyük el, a munkatársunk, házastársunk nem kis fájdalommal él mellettünk, legyünk megértőek!
  6. Étrend kiegészítők! Nemrég egy táblázatot találtam, ahol kimutatták, hogy 20 évvel ezelőtt 50- 60, de akár 80 %-al több vitamin volt a környezetünkben található zöldségekben és gyümölcsökben! Ez köszönhető a belterjes intenzív termesztésnek! Nos ezt tudva, mindenképp szedjünk vitaminkomplexumot, ha lehetséges délelőtt bő folyadékkal kb. 10 óra tájban.
  7. Minél több mozgás! A gerincproblémám akkor kezdődött, amikor autónk lett rá egy-két évvel! Emellé párosul a fölös testsúlyom is, és a hiányos, egyoldalú gyors étkezésem.
Ne gondold, hogy nincs mivel küzdenem, de most mikor bajban vagyok, tudom a megoldást, és fogok is érte tenni, mindent, akár 4 évvel ezelőtt! neked is azt kívánom, hogy minél előbb felgyógyulj és egyenesbe kerüljön az életed!
A leírt anyagok nem jogvédettek, Bárki bárhogyan másolhatja, közzét4eheti, de küldhet kiegészítést az elérhetőségeimen a facebookon: http://facebook.com/andrisszilvi

Néhány weboldal, ahol tovább lehet kutakodni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése