Barta Család

Barta Család
Piciny családunk

2016. november 14., hétfő

Gyermekek a Mennyben

Gyermekek a Mennyben – Bibliai alapok 1
5Móz. 4:9;
Őrizkedj azért, és vigyázz nagyon magadra, hogy meg ne feledkezz azokról,
amiket saját szemeddel láttál; ne vesszenek el emlékezetedből egész életedben! Ismertesd meg azokat fiaiddal és unokáiddal is;
5Móz. 6:4-7;
Halld meg, Izráel: Az ÚR a mi Istenünk, egyedül az ÚR! Szeresd azért az URat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből! Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt...

Volt-e valaha olyan isten, aki emberi képességeket meghaladva, rémületet okozva, minden fizikai törvényt módosítva, felülírva - egymilliós népet gyökerestül kiemeljen, és egy másik vidékre vigyen? (5Mózes 4:34) Nos, a mai napig sem történt hasonló! Népvándorlás, migráció a mai napig is van, sőt erőteljesebb, mint azt valaha érezhető volt. De hogy egy egész népet kiemeljen, olyan csak egyszer történt meg!
Nagy volt a keserűsége a népnek, hisz rabszolga volt. Imádságukban az Urat szólították, és kérték a szabadulást. Mit láttak mind ebből a gyermekek? Látták a nyomorúságot? Látták a szüleik robotmunkáját? Igen, vágytak más után? Nos, ez egy nehéz kérdés. Mikor ez a természetes, és ez a mérce a családban, a klánban, az egész nemzetben! Elfogadták, mint a legtermészetesebb dolgot a világon. De vajon, nem látták az egyiptomiak életét, hogy az jobb, és őket csak kutyába veszik? Mindezzel szintén tisztában voltak.
És akkor jön a változás szele, de látva azokat a csodákat, elgondolkodtató, hogy mi járhatott az eszükben. Egy gyermek látja vérré válni minden vizet, kivéve az ő földjüket. A dögvészt, a szúnyogokat, a békákat… De őket mindez megkímélte. Szerintem nagy hatással volt rájuk. Örültek, tiszta örömmel. Sajnálatos módon a felnőttek inkább csak panaszkodtak. S eljött az az este, amikor minden gyermeknek a szüleivel együtt virrasztaniuk kellett. Készen kellett állni, az indulásra. Gyakran próbáltam elképzelni, hogy mi játszódott a kisgyermekek szívében. Nézték a szüleiket, akik felövezve, összecsomagolva álltak a házuk közepén, és fogyasztották az elkészített páskabárányt. Ők is része voltak. Különleges élmény volt. És az a tudat, hogy elindulnak az őseik, Ábrahám, Izsák és Jákób földjére, felemelő érzés lehetett.
És eljött a hajnal, amikor sírással telt meg egész Egyiptom. És jöttek sokan az egyiptomiak közül, és adtak aranyat, ezüstöt, és mindenféle dolgot, ami az rabszolga Izráel népének nem volt. S akkor felhangzott a jel, és elindult mindenki a pusztaság felé. Micsoda nagy hangzavar tölthette be azt az indulást. Sokan sírtak, állatok bőgése, és az érzés, hogy szabadság vár rájuk, talán egyikük sem volt tisztában azzal, hogy mit is jelent ez. Mert soha senki közülük nem volt szabad, kivéve az egyiptomiakat. És megszabadultak!!!
     Miért írtam le ezeket egy gyermek szemével? Mert miután az Úr bejelenti Mózesnek, hogy bemehetnek az ígéret földjére, egy nagyon fontos feladatot bíz rájuk: „Ismertesd meg azokat fiaiddal és unokáiddal is; (5 Mózes 4:9)” Vagyis, át kell éljék, érzelemmel, értelemmel, hogy mi is történt a nagy szabaduláskor Egyiptomban! Nem volt ez oly könnyű, hisz az ember akkortájt is elfoglaltak voltak, meg a felettük álló vezetők sokszor belevitték a népet a bűnbe, bálványimádásba. De attól a felelősség még mindig megmarad! El kell mondani a következő nemzedéknek. Értsék meg, hogy nincs más Isten mint az Úr! (5Mózes 4:34) És ne csak megértsék, hanem engedelmeskedjenek Neki, és az Ő dicsőségére éljenek!
            Ma sincs ez másként! Ma is nagy kihívás a felgyorsult világunkban bizonyságtevő életet élni. Gyermekeinknek jó példát adni az ige olvasására. Este imádságos szívvel feküdni le. Kirívó ez a jelenlegi kultúránkban, de gyümölcs csak ebből lesz! Nem beszélve arról, hogy a világ egészen mást diktál. Mást ajánl, szinte ingyen! De az Urat követni, az Ő tetszésében járni, mindig áldozattal jár! De a világ által nyújtott olcsó szabadság, végül szabadossággá növi ki magát, és végül elfelejtik Istennek Hatalmas cselekedeteit, és beolvadnak abba a maszlagba, amely végül magával rántva egyenest a kárhozat felé viszi gyermekeinket!

Még ma, amikor nyitott arra, hogy meghallgasson, beszélj neki az Úr hatalmas dolgairól, és beszélj a hatalmas Istennek a gyermekedről, hogy szívében naggyá legyen Ő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése